Kategorie
NAWOZOWY PRODUKT MIKROBIOLOGICZNY
intensyfikuje procesy mikrobiologiczne w glebie, ogranicza patogenną mikroflorę w glebie i na roślinie.
Ema5:
• jest umieszczony w wykazie produktów naturalnych, które mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym pod nr SE/70/2022;
• powstaje w procesie naturalnej fermentacji wykorzystywanej w probiotechnologii;
• to unikatowy wyrób zawierający kompozycję żywych, pożytecznych mikroorganizmów, kwasów organicznych, witamin, kompleks minerałów i metabolitów;
• jest cieczą o pH poniżej 4, koloru żółto- brunatnego, zapachu sfermentowanego soku owocowego.
Ema5 w sposób szczególny wzmacnia i uzupełnia działanie EmFarma i EmFarma Plus. Jest naturalnym biohigienizatorem. Polecany do stosowania dolistnego i doglebowego w celu podniesienia biologicznej odporności roślin na stres abiotyczny. Ema5 może być stosowany w całym okresie wegetacji.
Pożyteczne mikroorganizmy w nim występujące wzajemnie się wspierają zmieniając kierunek procesu mikrobiologicznego na regenerujący albo rewitalizujący w miejscu ich użycia.
DZIAŁANIE Ema5:
• tworzy biofilm, który zabezpiecza rośliny przed stresem abiotycznym,
• dba o równowagę w mikrobiomie rośliny i gleby,
• intensyfikuje procesy mikrobiologiczne w glebie,
• ogranicza patogenną mikroflorę w glebie i na roślinie,
• przywraca do obiegu trudnodostępne składniki.
SKŁAD PRZED FERMENTACJĄ:
Surowce wykorzystywane do wytworzenia wyrobu mają pochodzenie naturalne:
• woda (spełniająca odpowiednie wymagania technologiczne pod względem jakościowym),
• kultury starterowe bakterii probiotycznych SCD ProBio Original®, indywidualne szczepy bakterii o potencjale probiotycznym,
• certyfikowana ekologiczna melasa z trzciny cukrowej,
• ocet winny,
• akohol etylowy (40%),
• sól kamienna kłodawska,
• naturalny puder mineralny mikronizowany – AZOMITE® CAS 1344-01-0 – kwas krzemowy, sól glinowo-wapniowo-sodowa.
Zawiera Lactobacillus plantarum nie mniej niż 1 x 105 jtk/cm3.
Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod nr SE/70/2022.